Stappen op bevroren gras? Dit zijn de gevolgen!

02-03-2023

Het bevroren gras breekt af

Omdat bevroren gras geen veerkracht heeft, breekt het af als u erop stapt. Deze afgebroken sprieten gaan dan verkleuren waardoor er gele vlekken in uw gazon ontstaan. Deze vlekken kunnen lang zichtbaar blijven als het gras door de lage temperatuur geen kans krijgt om te groeien. U houdt er best rekening mee om ook tijdens het dooien niet op het gras te stappen, want ook al is het gras ontdooid, de ondergrond kan hard zijn en kan nog afbreken.

Grasziekten krijgen meer kans om zich te ontwikkelen

Als u op bevroren gras stapt, wordt het gras samengedrukt, waardoor er onvoldoende beluchting ontstaat. Hierdoor blijft het lang vochtig en kan er pluizige schimmel ontstaan. Deze grasziekte staat bekend als sneeuwschimmel. Daarnaast neemt de kans op mos ook toe doordat het gras ook minder licht krijgt.

Hoe te herstellen?

Is uw gazon beschadigd? Dan kunt u best in het voorjaar met de reparatiewerkzaamheden beginnen. Dit doet u door uw gazon te beluchten of te verticuteren en door te zaaien.

Heeft u last van gele vlekken? Dan is het verstandig om extra te bemesten. Als de pH-waarde van de grond ook niet goed is, kunt u ook kalk gebruiken om mos te bestrijden. Strooi echter niet te veel kalk als u ook last heeft van sneeuwschimmel. Kalk verbetert namelijk de stikstofopname van de grond waardoor de schimmel zich nog meer kan ontwikkelen.

Mocht u na het lezen van dit bericht nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd vrijblijvend contacteren!